Alla frågor och svar
Vad är Digital Pedagogik?
Digital Pedagogik är en strömmande medieplattform för skolan och förskolan. Här kan du strömma film, läsa e-böcker, lyssna på ljudböcker och radioprogram, skapa med digitala verktyg och mycket mer. I den senaste uppdateringen finns många nya smarta verktyg så som klippverktyg, smartare favoritmappar som kollegor eller elever kan prenumerera på, stöd för chromecast och appleTV i videospelaren och mycket annat. Har du frågor kan du alltid vända dig till vår kundtjänst så hjälper vi dig. Kontaktuppgifterna hittar du längst ner på varje sida.
Hur skapar jag ett konto?
I filmen visas hur du skapar ett eget konto eller elevkonto i Digital Pedagogik.
Hur skapar jag ett klasskonto?
Klasskonton ( främst för yngre elever i lågstadieålder) kan skapas av lärare som har konto i Digital Pedagogik.
- Logga in i Digital Pedagogik, klicka på Mina Sidor.
- Klicka på klasskonto i vänstermarginalen.
- Kommun och skola är förvalt utifrån lärarens konton.
- (Om detta inte stämmer kan man själv ändra vilken skola man tillhör på mina sidor.)
- Döp din klass: t.ex. 2A eller Maggans klassrum
- Läraren skriver in ett elevlösenord till kontot.
- Väljer åldersgräns för klassen och klicka på spara. ( Läs mer hur åldersgränser fungerar under rubriken "Åldersgränser" )
- Klasskonto är tänkt att användas för yngre elever eller elever med behov av en förenklad inloggning.
- Prata med dina kollegor så att ni inte alla skapar ett klasskonto.
- Klasskontot är knutet till din personliga inloggning och administreras av dig som skapat det.
LOGGA IN MED KLASSKONTO
- För att logga in på klasskonton klickar man på logga in i menyn i DP.
- Klicka på Logga in med Klasskonto.
- Sedan väljer man kommun, skola och sist klass (som skapades av läraren.)
- Efter att ha valt klass loggar man in med lösenordet.
Klasskontot ger tillgång till att se och öppna resurserna i katalogen samt att se favoriter men har inga redigeringsmöjligheter. Läraren kan också välja att blockera sökfunktionen. På det viset når eleverna bara klasskontots favoriter och kan inte söka efter material själva.
Creaza och en del andra extra funktioner försvinner för dem som loggat in med elevlösenordet.
Information för vårdnadshavare:
Klasskonto - grundskola
Klasskonto - förskolaVem kan skapa konto?
Om din kommun har avtal med Mediapoolen kan du skapa ett konto i Digital Pedagogik.
Får elever skapa egna konton?
Ja, alla elever i våra avtalskommuner har rätt till ett eget konto i Digital Pedagogik. För att skapa ett konto behöver eleven ha tillgång till en av vårt system godkänd e-postadress, vilket vanligtvis är en e-post med kommundomän.
Jag jobbar på flera skolor/arbetsplatser- kan jag ha mer än ett konto?
Du kan ha flera konton i Digital Pedagogik, men en e-postadress kan bara registreras/användas en gång.
Jag får inget aktiveringsmail och kan inte logga in.
Ibland hamnar mailet med aktiveringslänken i skräpposten. Se efter om det har hamnat där.
Om du inte fått något mail, kontakta kundtjänst.
(Eventuellt kan du även behöva kontakta din IT-avdelning för att tillåta e-post från @digitalpedagogik.se och @mediapoolen.se.)Systemet säger att jag behöver en registreringskod för att skapa ett konto, vad är det och hur får jag den?
Om du behöver skapa ett konto med en e-postadress från en domän som inte är registrerad hos oss behöver du verifiera vilken skola du tillhör genom att ange en registreringskod. Kontakta kundtjänst för att få tillgång till rätt kod.
Hur gör jag om jag har bytt kommun/skola?
Logga in på Digital pedagogik med dina äldre kontouppgifter och klicka på Mina sidor och Kontouppgifter. Här kan du ändra kommun, skola och e-postadress.
Om du har ett aktivt klasskonto, alltså en förenklad inloggning för elever på din gamla skola, behöver du även gå in på klasskonto-fliken och ändra uppgifter. Ditt nya klasskonto kommer då kunna hittas av dina nya elever under rätt kommun och skola.
Hur fungerar det med åldersgränser i Digital Pedagogik?
Ett fåtal filmer i katalogen innehåller exempelvis vålds-, sex- eller ångestskildringar. Dessa har vi försett med åldersgräns. Har eleven fyllt i ålder i sina kontouppgifter och är yngre än gällande åldersgräns får eleven upp ett meddelande att filmen är försedd med åldersgräns. Däremot kan alla elever, oavsett åldersgräns, se filmer som t.ex. handlar om företagsekonomi och mikrobiologi. Vi skiljer alltså på målgrupper och åldersgränser.
De vanligaste åldersgränserna är 11, 13 och 15 år. Det betyder att även om du skriver "9 år" som åldersgräns är det i första hand 11 år som gäller eftersom ytterst få filmer är uppmärkta med 9- eller 10-årsgräns.
Hur loggar jag in?
Klicka på logga in högst upp i menyn och fyll i dina inloggningsuppgifter. Sedan klickar du på logga in. Har du glömt lösenordet kan du begära ett nytt.
Jag har glömt mitt lösenord!
Gå till inloggningssidan och klicka på "Glömt lösenord". Ett nytt lösenord skickas till den e-postadress du har registrerad i Digital Pedagogik.
Om du har glömt lösenordet till ditt klasskonto kontaktar du din lärare.
Logga in med klasskonto
Om din lärare skapat ett klasskonto går du till inloggningssidan och klickar på "Klasskonto". Där fyller du i de inloggningsuppgifter du fått av din lärare. Läs mer om klasskonto här.
Inloggning med Skolfederation och Google
För att kunna logga in på Digital Pedagogik med Skolfederation eller Google måste din kommun erbjuda den möjligheten.
Fungerar inte din inloggning trots att ni är anslutna? Då saknas troligtvis något av de attribut som måste skickas med in till vårt system för att du skall kunna logga in. Kontakta din IT- avdelning för hjälp.
Jag har bytt arbetsplats, kan jag behålla mitt konto?
Tillhör din nya arbetsplats fortfarande en verksamhet som har avtal med oss kan du behålla ditt gamla konto, du kan ändra dina kontouppgifter under ”mina sidor”.
Jag har bytt e-postadress, hur gör jag?
Gå in under ”mina sidor”och välj ”byt e-postadress” och följ sedan instruktionerna.
Jag har glömt mitt lösenord, vad gör jag nu?
Klicka på knappen ”glömt lösenord” på inloggningssidan så får du ett mail till din e-post med instruktioner om hur du går vidare.
Jag har glömt mitt lösenord men får inget mail.
Kolla i din skräppost så att mailet inte har hamnat där. Har du inte fått något mail kan det ha fastnat någonstans på vägen. Kontakta kundtjänst för en första kontroll. Sedan kan du behöva be din IT-avdelning att tillåta all e-post från @digitalpedagogik.se och @mediapoolen.se
Hur byter jag mitt lösenord?
Gå in under ”mina sidor” och klicka på ”byt lösenord”, skriv in ditt nya lösenord två gånger och därefter ditt nuvarande lösenord och klicka sedan på ”spara”.
Klasskonto
På "Mina sidor" administrerar du ditt klasskonto. Du kan döpa om det, ändra lösenord och avsluta klasskontot.
Hur söker jag i Digital Pedagogik
Du kan antingen söka med hjälp av sökord direkt i sökfältet på startsidan eller genom att filtrera fram resultat genom att lägga på olika sökfilter så som resurstyp (t.ex. film) och målgrupp (t.ex. F-3). Bästa träffarna får du oftast genom att kombinera sökord med sökfiltren.
Hur delar jag en sökning
Klicka på ”delasymbolen” längst till höger i menyn över sökresultaten, så får du en länk som du kan kopiera och skicka vidare.
Hur sorterar jag mina sökresultat
Klicka på ”sorteringssymbolen” längst till vänster i menyn över sökresultaten, du kan välja att sortera på: Bästa sökträff, Nyinkommet, Produktionsår, A-Ö, Ö-A
Var hittar jag strömmande filmer?
Klicka på sökfiltret för Produkttyp under sökfältet. Välj Film och TV-program. Nu söker du bara strömmande film. Är det en spelfilm du är ute efter? Klicka på pilen när du valde Film och TV-program och välj Spelfilm.
Förra året visade jag en film för mina elever men nu kan jag inte hitta den längre, hur gör jag?
Troligtvis har rättigheterna för filmen gått ut. Maila din fråga till [email protected] för att få ett definitivt besked.
Hur sparar jag en resurs till mina favoriter?
Klicka på bokmärkessymbolen längst till vänster under resursen och välj en passande mapp att lägga din favorit i. Här kan du även lägga den på startsidan om du vill komma åt den den vägen.
Hur skapar jag mappar i favoriter?
Klicka på plustecknet bredvid "lägg till mapp". Vill du byta namn eller ta bort innehåll i din mapp så klicka på pennan under menyfältet. Gör på samma sätt för att skapa undermappar.
Hur delar jag en mapp i mina favoriter?
Välj mappen eller undermappen du vill dela och klicka sen på delasymbolen under menyfältet så får du upp en unik länk till din mapp som du sen kan kopiera och dela vidare.
Instruktionsfilm
Hur köper Mediapoolen in film? Faktagranskas filmerna?
Mediapoolen samarbetar med flera producenter och distributörer av utbildningsfilm. Filmerna bottnar i den svenska läroplanen och våra filmleverantörer låter både pedagoger och ämneskunniga granska manus innan en film går till produktion. Ibland köper filmförlagen också in färdiga produktioner. På Mediapoolen granskas de aktuella filmerna av bland annat pedagoger och bibliotekarier före inköp.
I Digital Pedagogik hittar du också Utbildningsradions utbud för skolan. Hur UR arbetar med film kan du läsa här: https://kontakt.ur.se/guide/uppdrag?category=omvaraprogram
Ny fråga
Svar på fråganVar hittar jag handledningar och arbetsmaterial?
Lärarhandledningar och arbetsmaterial hittar du under rubriken "Arbetsmaterial" när du klickat in på resursen du vill använda. Saknas rubriken finns inget arbetsmaterial.
Kan jag filtrera på något sätt så jag bara får upp resurser med handledningar?
Ja. Efter du valt produkttyp t.ex. Film och TV-program, Tema, Ljud och e-böcker osv... så klickar du på handledningsikonen som ser ut som ett pappersark och som finns under listen med filtreringsalternativen Produkttyp, Ämne, Målgrupp osv..då visas enbart resurser som har en handledning, arbetsmaterial eller både och.
Lektioner
Skall du planera veckans lektioner? Behöver du nya lektionsidéer? Eller så kanske du skall instruera en vikarie vad som skall gås igenom i klassen? Spara tid och låt dig inspireras med våra färdiga lektioner!
Hur använder jag klippverktyget?
Om du vill skapa ett klipp klickar du på ikonen som ser ut som en sax och finns under produktbilden. Då kommer två par rutor fram där du skriver in starttid (när du vill att klippet ska starta) och sluttid (när du vill att klippet ska avslutas). Du fyller i tiden så här 02:30 med en nolla framför minuter upp till 10 och ett : mellan minuter och sekunder.
När du valt tiden för klippet klickar du på knappen "Skapa klipp" då dyker en länk upp i rutan "direktlänk" den kan du dela med dina kollegor och elever. För att se att klippet blev som du velat ha det väljer du knappen "Spela upp". För att sedan återgå till filmen i sin helhet väljer du att uppdatera sidan.
Instruktionsfilm
Hur fungerar det med E-böcker?
I Digital Pedagogik finns ett urval e-böcker och ljudböcker. För att läsa eller lyssna på e-böckerna krävs internetuppkoppling. Böckerna strömmas och kan inte laddas ner eller läsas offline. Inställningarna för bokens visningsläge kan ändras via ”kugghjulssymbolen” i e-boksläsarens högra hörn. Där kan teckenstorlek, bakgrundsfärg, spaltbredd och sidlayout ändras.
Hur fungerar eboksläsaren?
Varför kan jag inte ändra layout på vissa av böckerna?
En del böcker måste ha en fast layout för att vara läsbara. Då finns några få, eller inga, inställningar att välja mellan.
Vad är Medierkivet och hur hittar jag det?
Mediearkivet är ett digitalt nyhetsarkiv med dagstidningar och tidskrifter. Här finns också redaktionella webbnyheter och du kan välja mellan att läsa artiklarna direkt eller skriva ut en pdf.
Arkivet uppdateras dagligen och innehåller flera miljoner sökbara artiklar. Du hittar aktuella dagstidningar, men kan även gå tillbaka i tiden och hitta äldre artiklar. Använd sökfiltret för att hitta just dina lokaltidningar, eller så väljer du att söka enbart i storstadspress.
Att arbeta källkritiskt är viktigt och i Mediearkivet finns enbart källor med ansvarig utgivare som kan stå till svars för det publicerade innehållet.
Du hittar Mediearkivet bland "Övriga tjänster" genom att scrolla längst ner på startsidan i Digital Pedagogik.
Mediearkivet introduktion
Mediearkivet- Utökad sökning
Vad är Paint Music?
Med Paint Music i Digital Pedagogik kan du enkelt skapa musik i en mängd olika genrer även om du helt saknar musikaliska förkunskaper! Din musik kan laddas ner och får användas fritt utan krav på erkännande.
Hur använder man tjänsten?
Välj musiktema, måla och arrangera olika musikspår och ladda slutligen ned musiken på din dator.
Hur kommer jag till Paint Music?
För att komma till Paint Musics startsida, klicka på genvägen Paint Music under rubriken Övriga tjänster på startsidan. Alla musikteman i Paint Music är också sökbara i Digital Pedagogik så länkar till specifika teman hittar du också bland sökresultat och i teman.
Vad är Vocalex?
Vocalex är en audiovisuell ordlista för dig som vill utöka ditt ordförråd på svenska, engelska, tyska, franska, spanska, italienska, portugisiska, arabiska, persiska, somaliska eller tigrinja. Tjänsten ger utmärkt träning i svenska för SFI och svenska som andraspråk - ett roligt sätt att lära sig glosor på de andra språken för alla årskurser.
Vad händer med mitt konto om jag inte använder det?
Om du inte har använt ditt konto sedan ett år tillbaka så gallras det från Digital Pedagogiks kundregister enligt våra GDPR-bestämmelser.
Begreppsdatabasen
En tjänst främst för nyanlända elever för att lära sig svåra ord och begrepp i olika skolämnen på sitt språk.
Film för skolan
Tips, handledning och inspiration för film i undervisningen.
Jag lär mig Svenska
En pedagogisk resurssamling för SFI, SVA och Modersmål.
Kurser om resurser
Enkla handledningar för digitala resurser.
Lektionsplanering
Digitala, kvalitetssäkrade resurser kopplade till LGR 11.
Malberts Melodier
Hämta musik som du får använda fritt i skolarbetet.
Mediearkivet
Tusentals artiklar från säkra källor.
Musikmattan
Skapa bakgrundsmusik till film, bildspel eller presentationer.
Quiz
Bildsatta frågor i blandade ämnen.
Skolbiblioteksportalen
Handledning och inspiration för dig som arbetar på skolbibliotek.
Språkspindeln
Skapa egna språkövningar.Ordredan
Skapa egna språkövningar.
Vocalex
Språkträningstjänst med bild- och ljudsatta ord i olika kategorier.
Vad får jag visa i klassrummet?
När man visar film i skolan, gäller andra regler än när man t.ex. hyr eller köper en film för att titta på hemma privat. Filmen måste ha institutionella visningsrättigheter för att få visas upp i offentlig miljö. Mediapoolens material är inköpt med sådana rättigheter, så det behöver du aldrig fundera på när du använder material från oss.
Information om Creaza
Vid årsskiftet 2022 försvann Creaza ur Digital Pedagogik.
Om din kommun tecknat fortsatt avtal för tjänsten kan du logga in via er lärplattform. Materialet som du och dina elever skapat finns kvar för nedladdning under en period.
Om din kommun inte tecknat avtal med Creaza kan du ändå ladda ner det material du och eleverna skapat. Ni behöver då logga in via https://www.creaza.com/sign-in . OBS! Skriv inte direkt i inloggningsfälten utan välj ”Log in with DigitalPedagogik” eller ”Log in with Skolfederation” (om din kommun använder Skolfederationinloggning) under inloggningsfälten.