Nobelpris och Dyslexivecka

, , , ,
Nobelpris och Dyslexivecka

Årets Nobelpristagare tillkännages den här veckan. Många väntar med spänning på vem som ska få de olika priserna i fysik, kemi, medicin, litteratur och fredsarbete och spekulationerna är i full gång. Men hur går det till egentligen när en litteraturpristagare utses? Kanske kan ni instifta ett eget pris på din skola?

Det är även Europeiska Dyslexiveckan den här veckan och Världsdyslexidagen 5 oktober. (inte helt enkelt att säga utan att vricka tungan…) Ett bra tillfälle att uppmärksamma läsning för elever med läs- och skrivsvårigheter!
Via Myndigheten för tillgängliga medel, MTM, kan du som har en läsnedsättning ladda ner ljudfiler av inlästa böcker. Genom att prata om böcker man har läst eller lyssnat till, utmanas man att sätta ord på de känslor man upplevt under läsningen. Det fina med att kunna ladda ner och lyssna till böcker är att man kan diskutera samma bok som klasskompisen läser, även om man har en läsnedsättning. Oavsett om man läser eller lyssnar till böcker kan man diskutera sina upplevelser.
Exempel på hur man kan arbeta med elever med läsnedsättning finns här. Inspireras även av de tips till samarbeten som 
Skolverket delar med sig av och förmedla boktips från Legimus till dina elever. Specialpedagogiskt centrum ger dig vägledning till vilka digitala verktyg som kan användas för att underlätta läsningen. Behöver du lättlästa böcker kan du utforska utbudet hos Nypon förlag, LL-förlaget och Hegas

Glöm inte bort att det finns en otrolig mängd bra bilderböcker som man kan ha boksamtal kring; där bildanalys och textens förhållande till bilden kan bli ett spännande inslag. Inspireras gärna av Silent books; som är ett bokprojekt som drivs av den ideella föreningen IBBY; där bilderböcker utan text används. Inspireras av andras arbeten med Silent Books via gruppen på Facebook.

Slutligen, ett litet boktips!
Den före detta Läsambassadören, Ann-Marie Körling, har skrivit boken Textsamtal & bildpromenader. Där kan du hämta en massa inspiration till dina boksamtal.
Lycka till!

 

 

 

Färdigheter

Upplagt på

2017-10-05