Läsning och ordets makt

, , ,
Läsning och ordets makt

Den här veckan drar den årliga Bokmässan igång. Med tanke på de högerextremistiska vindar som virvlar kring Svenska mässan i Göteborg nu i slutet av september, känns årets huvudtema, bildning, påtagligt aktuellt:

”Vi lever i en tid av förändring. Demokratins grundvärden – öppenhet, tolerans, jämlikhet – utmanas från flera håll. Och trots att vi genom den snabba digitaliseringen och globaliseringen är mer sammanvävda än någonsin, hörs allt starkare röster om motsatsen: att världen och samhället glider isär, att vi är instängda i våra egna bubblor, att vi inte har några gemensamma intressen.”

Via litteraturen kan vi dela andra människors verkligheter och på så vis vidga vår världsbild. Det är vår uppgift som bibliotekarier och lärare att visa vägen till litteraturen och ge eleverna vi möter olika typer av redskap för att lättare navigera i vår föränderliga värld. 

En aktör vi kan ta hjälp av när vi ska förmedla vissa av dessa “redskap” till våra elever är Statens medieråd. De har, tillsammans med bokförlaget Kartago, nyligen gett ut publikationen Ordet är fritt- men behöver du säga allt du tänker?
Genom att visualisera det digitala samtalet som pågår på nätet vill man försöka bidra till en förändring av attityder och samtalstoner, som tenderar att bli allt mer hotfulla och kränkande. Flera av Sveriges mest kända serietecknare (bland andra Johan Unenge, Martin Kellerman och Elin Lucassi) medverkar med serier, och några kända skribenter (som Alexandra Pascaliodou och Ola Larsmo) delar med sig av berättelser ur verkliga livet. Dessa varvas med fakta om vad lagen säger och ger dig råd om vilka strategier du bör skaffa dig och vart du kan vända dig för att få mer stöd. En högaktuell skrift som bara väntar på att börja användas!
Publikationen finns att ladda ner direkt på Statens medieråds hemsida och kommer att diskuteras vid flera tillfällen under bokmässan.

Trots årets omständigheter kring Bokmässans utställare och diverse avhopp och alternativa mässor, finns det ändå väldigt många seminarier, scen- och monterprogram för dig som är lärare och bibliotekarier. Även om det kan upplevas som trångt och bullrigt är det ett bra tillfälle för fortbildning. (Läs gärna Kulturkollos fina blogginlägg om mässan!) Kanske kommer du uppleva att du inte hinner med allt du hade velat. Då kan det vara bra att känna till att många seminarier om monterprogram kommer att filmas och på så vis kan du se dem i efterhand. På t.ex. UR Skola kommer flera av programmen läggas upp efter mässans slut. Håll utkik!

Ett litet tips från just UR, för dig som vill skapa läslust, kan vara programserien Magiska biblioteket.
I 10 radioprogram lockas barnen till vidare läsning av de böcker som introduceras av den mystiska bokläsningsapparaten. Detta skulle kunna vara ett sätt att leda in eleverna i att skapa egna boktips i form av ljudfiler eller podcasts. Lyssna och inspireras!

Hoppas du återvänder till ditt skolbibliotek med många nya ideer som du vill förverkliga på din skola. Kanske instämmer du med Cilla Daléns inlägg om att det måste formuleras på ett tydligare sätt i skolans styrdokument eller skolbiblioteksplan, hur skolbiblioteket kan och ska arbeta för att verka på ett mer läsfrämjande sätt. Samla på dig idéer på hur du kan bidra till ökad läslust på din skola! Kanske har ni inte formulerat en plan ännu? Då är det hög tid för det nu 🙂

Ps. Inom kort kommer du att finna vägledning i formulering av skolbiblioteksplaner här på skolbiblioteksportalen.

 

Färdigheter

Upplagt på

2017-09-27