Bra bokbloggar

Bra bokbloggar

Att jobba som lärarbibliotekarie och skolbibliotekarie innebär att det är bra om en har en arsenal med böcker som funkar som läslustläsning. Japp, du gör en massa annat också, jäs box, men det finns ändå alltid ett outtömligt behov efter nya, bra och läsvärda böcker. Under mina första år som vikarierande skolbibliotekarie läste jag i princip varje bok som jag beställde till skolbiblioteket bara för att kunna skaffa mig en egen bokbank. Vi pratar inte djupläsning och analyser utan snarare skumläsning, snabbläsning och inte nödvändigtvis hela boken. Utan det som behövdes för att kunna förmedla en egen uppfattning om boken. Nu i efterhand tänker jag att det eventuellt var onödigt ambitiöst och att det går att göra på andra sätt. Men som vikarierande skolbibliotekarie hade jag inte riktigt något nätverk av andra skolbiblitotekarier så därför satt jag ensam och famlade efter strategier. Nu vet jag att hjälp finns att få. Om det inte finns ett fungerande nätverk för skolbibliotekarier eller en skolbibliotekscentral i din kommun så finns det fantastiska bibliotekarier och lärare på olika bloggar och på twitter. Där det går att få mängder med konkreta tips och ofta även stöd. Hurra.

Så här kommer nu tre utomordentliga bokbloggar med dunderfokus på böcker och barn och ungdomar. Enligt O är en genuint bokälskande blogg av en lärare som utöver sitt eget bokläsande har fokus på vilka böcker som fungerar att arbeta tillsammans med eleverna. Hen rekommenderar en lång lista böcker, förklarar varför och beskriver kort vad boken handlar om samt vilken ålder som är passande. Åldersgruppen läraren arbetar med gäller högstadiet och gymnasiet. Det går även att hitta tips och alternativ till skolklassiker som exempelvis Jan Guillous ”Ondskan”. Men också om en ändå väljer ”Ondskan” hur det aktivt går att arbeta med den. Alltså rikligt med inspiration och massor med konkreta exempel både på böcker och hur du kan arbeta med det. Helt tipptopp. Den andra finfina bloggen heter Boklus och ansvariga bakom är bibliotekarier i Lunds kommun. Tanken med bokbloggen är att både lärare och elever ska kunna hitta böcker som är spännande och intressanta barn- och ungdomsböcker. Ofta recenseras nyinköpta böcker. Det som gör den här bloggen extra bra är den långa listan med ämnesord i högerfältet. Om du behöver en bra bok om asagudar eller en högläsningsbok som utspelar sig i England är det bara att leta efter lämpligt ämnesord så får du dessutom förslag på flera böcker i ämnet.
Sist men inte minst, missa inte vloggen Estrids bokklubb. Estrid är 11 år och har en bokklubb tillsammans med sina kompisar där hon själv diskuterar med sina kompisar om böckerna de läst och sedan intervjuar hon författare och illustratörer. Utöver youtube-kanalen finns det även en tillhörande blogg. Det bästa här är att det är Estrid som vill veta hur författaren har tänkt. Enkelt, rakt upp och ner, och så bra. Programmet är en samproduktion mellan FantaskopFilms och Hufvudstadsbladet, och görs i samarbete med Den finlandssvenska läsambassadören, Förlaget M och Richardsgatans bibliotek.

P.S. Philip Pullman är på gång med en ny fantasytrilogi The book of Dust. Fast vi behöver vänta ända tills oktober innan det kommer på engelska. Jobbigt.

Färdigheter

Upplagt på

2017-02-15