RESURSER

Som skolbibliotekarie idag räcker det inte att vara bara kunnig inom den egna professionen. Det är viktigt att ha en förståelse för teknik och se vilka behov som skolan har. Här hittar du inspiration om hur du kan arbeta med digital teknik och vilka av Mediapoolens resurser som är användbara för dig. Du hittar teman för skolämnen, tips på e-böcker för skolan och hur det går att arbeta med att båda läsa boken och se filmen som bygger på boken.

Eleverna har ofta tillgång till massor av informationskällor utan att känna till dem. Mediapoolens tjänster är ofta en sådan gul fläck som skolan ofta missar att informera om.

BRA RESURSER I DIGITAL PEDAGOGIK

Teman i Digital Pedagogik

I Digital pedagogik hittar du ett stort antal teman. Ett tema utgår ifrån läroplanen och där finns allt från filmer, länkar, böcker. Teman där även du som bibliotekarie hittar mycket matnyttigt.

Användbara teman i år 4-6 är till exempel

– Astrid Lindgren
Deckare
Nätsmart
Fantasy och mötet med Harry Potter

För år 7-9 finns:

– Ordklasser och satsdelar
– Facebook, instagram och våra digitala fotspår
– Textskapande
– Poesi

E-boken i skolan

På bloggen E-boken i skolan finns e-böcker samlat ämnesvis av bibliotekarien Susanne Mandrén för Mediapoolen. De teman vi tipsar om är oftast anpassade till läroplanen, men då och då smyger vi in en bok som vi älskar ändå! Ett enkelt sätt är att välja och gå till ämnesord så kan du med en gång hitta bra kärleksböcker. Filtrera sedan bara för rätt ålder.

Bokteman i Digital Pedagogik

Läs en film

Kan man läsa en film? Kan man se en bok? Alla läser vi böcker och ser på film, men tänker vi på att det handlar om olika språk, olika sätt att gestalta berättelser? Vad händer i övergången? Det finns många sätt att arbeta med det här. Här hittar du Läs en film där det finns möjlighet att låna en hel klassuppsättning av boken och även filmen. Välj boklåda och skriv in ”läs en film” så får du tillgång till alla titlar. Titlar från förskola till gymnasiet.

Mio min mio
Tusen gånger starkare
Kalle och chokladfabriken

TEKNIK

Vad för ny teknik kan vara användbar i ett skolbibliotek? Behöver du råd när du vill välja mellan olika teknikprodukter? En dokumentkamera för högläsning eller en ipad för utlån? Hör av dig till Mediapoolens försäljning så får du goda råd.
http://mediapoolen.se/forsaljning/

KURSER

Behöver du fortbildning inom något särskilt område? Mediapoolen erbjuder skräddarsydda kurser inom film, musik, digitalt berättande, programmering och mycket annat. Kolla särskilt in våra MIK-kurser.
http://mediapoolen.se/kurser/

MODERSMÅLSBIBLIOTEKET

Här kan du som bibliotekarie eller lärare låna skönlitteratur på de snabbast växande invandrarspråken. Du hittar barn- och ungdomsböcker på persiska, tigrinja, somaliska och arabiska.
http://mediapoolen.se/project/modersmalsbiblioteket/

SKOLBIBLIOTEKSTJÄNST

Vill du ha hjälp med att bygga upp ditt skolbibliotek eller utveckla det? Anpassa det utifrån elevernas läsnivå? Vi är måna om att ta reda på vilken inriktning av tjänsten som bäst passar ditt skolbibliotek.
http://mediapoolen.se/project/skolbibliotekstjanst/

book with pages like birds (Uma painting)

International Children’s Digital Library (ICDL)

ICDL är en kanonresurs om du letar efter barn- och ungdomsböcker på olika språk. Böckerna ligger tillgängliga digitalt och du kan söka på ålder, genre, boklängd och till och med färg på omslaget.
http://en.childrenslibrary.org