Välj en sida

Det lilla världslöftet

Handling

Det Lilla Världslöftet förmedlar åtta principer, på ett förenklat och roligt sätt, med hjälp av de animerade figurerna Jorden och Rosie som sjunger och berättar för barnen om hur man ska leva för att ta hand om varandra och om vår planet!

Denna del handlar om att vara snäll och uppriktig mot andra. Att förstå hur andra känner och vad man kan göra för att jorden ska bli en mer kärleksfull plats.

Regel nummer sju i Det lilla världslöftet handlar om kärlek. Inte romantisk kärlek, utan att vara snäll och uppriktig mot sig själv och andra. Det handlar även om att förstå känslor hos människor som man möter. Hjärtat blir större och växer sig större om man försöker förstå varför andra är som de är.

Förståelse för andra människor är därför viktigt att lära sig. Alla barn är olika på jorden, men ändå lika. Om vi har den förståelsen och lever oss in i hur andra känner, så är det enklare att visa godhet mot andra. Kärleksfull vänlighet behövs i världen.

Att vara snäll är ett härligt sätt att visa kärlek på. Ett leende och vänliga handlingar gör jorden till en mycket vänligare plats. Genom att visa kärlek kan vi också få kärlek. Kärlek studsar oftast tillbaka.

Förslag på fortsatt arbete
Låt gärna barnen få varsin hemlig kompis under veckan, som de ska uppmärksamma extra mycket. Jag brukar skriva ned alla barnens namn på små lappar och sedan får barnen i tur och ordning dra en lapp. Namnet på lappen avgör vem som blir respektive barns hemliga kompis. Hemliga kompisen måste förbli hemlig under veckan, för att den här övningen ska bli så bra som möjlig. Diskutera gärna vad man kan göra för sin hemliga kompis under veckan. Exempel som kom fram i min klass var:

  • Hämta vatten/mjölk i skolmatsalen
  • le
  • berömma något som kompisen har gjort
  • fråga om kompisen vill leka
  • säga snälla saker

Inför Alla hjärtans dag har mina elever fått tillverka pappershjärtan i olika färger. Därefter har de skrivit ner tre positiva saker om sin hemliga kompis. De har även ritat bilder som omger texten och sedan laminerades alla fina hjärtan för att de skulle bli så hållbara som möjligt.

På fredag ska vi samlas i en ring på golvet och barnen ska få läsa upp texten på sitt hjärta. Det här kommer bli spännande, att dels få lyssna till positiva egenskaper om sig själv men även att få gissa vems komplimanger som läses upp.

Alla hjärtan ska få stanna kvar i klassrummet ett tag, även efter Alla hjärtans dag, för att påminna barnen om att fortsätta visa kärlek mot varandra.

Koppling till läroplanen (övergripande mål och riktlinjer) 
Skolan har i uppdrag att överföra grundläggande värden och främja elevernas lärande för att därigenom förbereda dem för att leva och verka i samhället.

Skolans mål är att varje elev:

  • respekterar andra människors egenvärde,
  • tar avstånd från att människor utsätts för förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor,
  • kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen.