Välj en sida

whats_eating_gilbert_grape_ver1-197x300Gilbert Grape är 24 år och bor tillsammans med sin mamma, sina två systrar och sin funktionsnedsatte lillebror i en liten stad som heter Endora, i Iowa, USA.

Gilbert är mannen i huset efter att pappan tagit sitt liv. Mamman lider av svår fetma och tar sig därför inte ut ur huset. Dels för att hon har svårt att gå men kanske mest för att hennes uppenbarelse väcker alltför stor uppmärksamhet i det lilla samhället. Den äldsta systern tar på sig mammans roll, hon sköter hushållet och försöker hålla ihop familjen. Den yngsta systern är en pubertal 15-åring som lider svårt över att ha en mamma som behandlas som ett cirkusdjur och en funktionsnedsatt lillebror som polisen måste plocka ner från vattentornet var och varannan dag.

I familjen råder kaos och Gilbert känner för det mesta att han hatar den. Han hatar även sin stad och sitt jobb. Men han är fast. Han har ett ansvar. Ibland tar han sin bil och åker till en skylt som informerar om att man nu lämnar Endora. Men han åker aldrig förbi den.

Tema och fördjupning

Den traditionella kärnfamiljen – I många filmer, kanske främst amerikanska, skildras familjeförhållanden utifrån en trygg och varm tillvaro där föräldrarna delar på ansvaret och alltid har de rätta svaren. Moralen är hög och barnen är oftast väluppfostrade och inser i ett eventuellt rebelliskt uppror sina egna fel och ber därefter om ursäkt. Tittar vi på samhället idag, i verkligheten, så är det egentligen en bild långt ifrån sanningen. Konceptet kärnfamilj har så gott som upplösts och ersatts av andra olika familjekombinationer. Man kan utifrån den här filmen diskutera vilka faktorer som skapar en ”lycklig” familj? Jämför TV-serier där en eller två familjer är centrala, till exempel ett avsnitt ur Married with Children (Våra värsta år) kontra 7th Heaven (Sjunde himlen). Eller varför inte svenska Solsidan kontra Andra Avenyn? Läs gärna vidare under fliken Diskussion & uppföljning.

Ansvar vs frihet – Samtliga familjemedlemmar i filmen är låsta av sitt ansvar men längtar efter frihet. Mamma Bonnie är låst, bokstavligt talat, i sin kropp och i sitt hus. Storasyster Amy, som ju har tagit över mamman roll, är låst i hemmet och i ansvaret att ta hand om hushållet, om mamman och övrig vardagslogistik. Lillasyster Ellen känner sig låst i allt. Hon vill vara söt och populär som de flesta flickor i den åldern men måste stå tillbaka då hennes familj ses ned på; hon blir utskämd på grund av sin mamma och sin funktionsnedsatte storebror Arnie. Arnie, är låst och begränsad av sitt handikapp men har ett stort hjärta och mycket att dela med sig av till andra. Gilbert själv är låst i det faktum att han har huvudansvaret för Arnie och han jobbar hårt för att dra in pengar till familjen. Men han vill inget hellre än att se sig om och uppleva världen utanför Endora.

När det gäller friheten och ansvaret kan man diskutera båda deras vikt och utrymme i en människas liv. Kan de här människorna bryta sina mönster för att känna sig mer fria? Hur kan de göra i så fall? Är större frihet något som kommer göra dem lyckligare?

Boken – Orginaltiteln heter What’s eating Gilbert Grape? (svensk översättning: Varför deppar Gilbert Grape?). Författaren, Peter Hedges, har lyckats skildra familjens vardag med en tragikomik som berör. Han är fyndig i sitt beskrivande och skapar en tydlig atmosfär och känsla som läsaren kan känna igen. Det är Lasse Hallström som har filmatiserat boken och lyckas också skapa en speciell känsla och relation mellan tittare och rollkaraktärer. Man kan diskutera kring vilka verktyg författaren och regissören har använt sig av för att kunna göra detta; musik, ljus, kamera, miljöbeskrivningar m. m.

Ämnen och kursmål

Gymnasiet (år 1)

Svenska A
”… i tal och skrift förmedla förhållanden och kunskaper som är viktiga för eleven själv och för den valda studieinriktningen.”

”…använda skrivandet som ett medel för att utveckla tänkande och lärande.”

”… ha fördjupat sina kunskaper inom något område av svenskämnet utifrån intressen, behov eller vald studieinriktning.”

Den här filmen kan passa elever som går på barn- och fritidsprogrammet och omvårdnadsprogrammet i A-kursen i svenska. Man kan diskutera ovanstående teman men också gå närmare in på olika funktionsnedsättningar och vilket stöd eller ickestöd involverade familjer får av närstående och övriga samhället.

Engelska A
”… vilja, våga och kunna utan förberedelse delta i samtal om bekanta ämnen och utbyta information, personliga åsikter och erfarenheter.”

”… ha kunskap om samhällsförhållanden, kulturtraditioner och levnadssätt i engelskspråkiga områden och kunna använda dessa kunskaper för att jämföra kulturer.”

Här kan man jobba parallellt med boken och diskutera ovanstående teman och fördjupningar i ett större arbete.

”… läsa och tillgodogöra sig texter med varierat sakinnehåll, särskilt sådana texter som anknyter till studieinriktningen eller egna intresseområden.”

Här kan man ämnesövergripande tillsammans med svenskan jobba med elever på barn- och fritidsprogrammet och omvårdnadsprogrammet med ovanstående teman samt en större fokus kring olika funktionsnedsättningar.

Filmen hittar du i Mediapoolens webbresurs Pedagogiskt fönster: Ämnesövergripande, Människa gymn, Tema Lika-Olika.