Välj en sida

Ordentliga Olle och slarv-MajaDen här filmen handlar om Lägerhöjdens förskola i Vaxholm, där både vuxna och barn är noga med att sköta hygienen. Ordentliga Olle, som arbetar på förskolan, är världsbäst på att få undan bakterier som kan göra barnen sjuka. Han städar och tvättar leksakerna, ser till så att barnen tvättar sig efter toalettbesök och inför måltider. Han lär även barnen att hosta och nysa i armvecket, för att inte sprida bakterier och virus.

En dag kommer vikarien Maja till förskolan och eftersom hon slarvar med att tvätta och städa blir nästan alla i barngruppen sjuka. Maja får slutligen lära sig att det är viktigt att vädra ofta, tvätta textiler ofta, att använda engångshanddukar istället för tyghanddukar och att alltid hosta i armvecket. Detta för att barnen ska hålla sig friska och glada.


Fortsatt arbete

Nu när hösten snart är här och barnen är mer inomhus än under sommaren är det extra viktigt att tänka på hygienen. Låt barnen titta på filmen och diskutera därefter hur ni gör i klassen och hur barnen brukar göra hemma. Berätta gärna för barnen hur smitta och bakterier sprids och öppna därefter upp till diskussion:

  • Vad är smitta?
  • Vad är skillnaden på virus och bakterier?
  • Vad gör ni för att minska smittspridning?
  • Finns det något ni skulle kunna göra för att minska smittspridning på skolan?
  • Varför blir man sjuk?

Frågorna är många och ibland kan det vara bra att skriva ned frågor och ställa dem till en expert. Kanske finns det någon förälder till barnen som arbetar inom vården och kan svara på frågor? Eller kanske kan skolsköterskan komma på besök till klassen och berätta?

Som en del i arbetet kan ni också låta barnen titta in på webbsidan Bacillakuten

Här finns spel, filmer och fakta att ta del av för att lära sig mer om kroppen och om våra vardagliga sjukdomar.


Koppling till läroplanen
Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva
och naturen.
Undervisningen i de naturorienterande ämnena ska behandla följande centrala innehåll, årskurs 1–3

  • Betydelsen av mat, sömn, hygien, motion och sociala relationer för att må bra.