Välj en sida

Björnbärsstigen - Om sommarenPå Björnbärsstigen bland blommor, träd och snåriga rötter bor mössen i små, mörka hålor. I mejeriet arbetar musen Poppy med att tillverka ostar och smör. I kvarnen, lite längre bort på grusstigen, brukar musen Dammiga David slita och arbeta. Där mals det mjöl dagarna i ända, som sedan används för bakning. David och Poppy fattar tycke för varandra och snart väntar hela byn på giftermål. Innan David friar till Poppy inträffar dock vissa missförstånd, mycket på grund av Davids blyghet.

Efter frieriet börjar alla förberedelser inför ett stundande bröllop; matlagning, bakning, flottbygge och bindande av blommor till kransar och buketter. Bröllopet blir dock inte riktigt som planerat då vissa oförutsedda händelser inträffar.

Inledande arbete
Filmen har arbetats fram efter Jill Barklems välkända barnböcker. Barklems bilder är fantasifulla och illustrerar naturen på nära håll. Ofta ser vi små hus i genomskurna träd eller insidan av hemtrevliga hålor nere i marken. Vackra detaljer blandas med de karaktäristiska mössen som återkommer i hennes mest berömda berättelser.

Inled gärna med att berätta lite om Jill Barklem. Hon föddes i England 1951 och bor fortfarande i England tillsammans med sin man. Vid 13 års ålder var hon med om en olycka som bidrog till att hon inte längre kunde vara med i fysiska aktiviteter på skolan. Det var under dessa stunder som hon utvecklade sin talang som författare och illustratör, och lade grunden till sin ställning som en av de mest kära barnboksförfattarna i Storbrittanien.

Fortsatt arbete
Efter filmen passar det bra att låta barnen illustrera något som de tyckte var extra speciellt i filmen. Är det svårt att minnas de olika scenerna kan du enkelt ta fram mängder av bilder på datorn eller på smartboarden genom att ange sökordet Jill Barklem. Titta på bilderna tillsammans och poängtera detaljerna, kopplingen till naturen och hur fantasin kommer in i bilden.

Koppling till läroplanen
Genom undervisningen i ämnet bild 1-3, ska eleverna få arbeta med:

  • Framställning av berättande bilder, till exempel sagobilder.
  • Teckning, måleri, modellering och konstruktion.