Välj en sida

silkstockÅtskilliga versioner, satt i olika epoker och miljöer har gjorts av denne älskade och tidlöse detektiv. Senast ut är en kanadensisk TV-serie (Elementary, TV4) där Sherlock är i fastighetsbranschen och Dr Watson är en kvinna.

Trots framgångsrika uppdateringar där Sherlock kan ta hjälp av dagens teknik så är det nåt charmigt med den gamla tiden; Sherlock är kryptisk och Dr Watson är den trogne side-kicken som hjälper honom att lösa mordgåtor med hjälp av block, penna och hjärna.

Även om Sherlock Holmes först och främst är en litterär hjälte är just det här fallet originalskrivet för TV. Dock har man använt sig av Sir Arthur Conan Doyles uttryck och tagit repliker från hans böcker. The Case of the Silk Stocking är en fritt baserad uppföljare till The Hound of the Baskervilles.

Watson och Holmes tar sig an utredningen av en serie mord där välburna kvinnor har blivit dödade och fått silkesstrumpor nedtryckta i halsen.

De gillrar en fälla med hjälp av en flicka, ett vittne, som lyckats fly från sin kidnappare och potentielle mördare.

Det som först verkar vara så gott som klart och utrett visar sig vara lite mer komplicerat än så. Mördaren är fortfarande fri och när flickan trodde hon var tillbaka i hemmets trygghet så blev hon ändå kidnappad. Igen. Det visar sig att den misstänkte har en tvilling och förvirringen ökar. Vem av dem är den riktige mördaren? Skyller de på varandra? Samarbetar de?

Tema och fördjupning

Brittiska Kriminalromaner/serier – Så kallad Britcrime verkar ständigt populärt. Filmatiseringar på Agatha Christes Miss Marple och Poirot samt allas vår Sherlock tycks aldrig sina. TV-tablån fylls med Kommissarie Morse, Unge Kommissarie Morse, Kommissarie Lewis, Morden i Midsomer, Mördare okänd och dokumentären Brittiska brott på SVT. Se ett avsnitt av två eller tre av de olika serierna och hitta gemensamma karaktäristiska drag; hur ser utredningarna ut, förhör av vittnen, misstänkta, offer?

Se också vidare under temat Uppdrag: Detektivarbete! i Pedagogiskt fönster.

Ämne och kursmål

Grundskolan 7-9

Engelska

Lyssna och läsa — reception

”Talad engelska och texter från olika medier.”

”Talad engelska med viss regional och social färgning.”

”Muntliga och skriftliga instruktioner och beskrivningar.”

”Olika former av samtal, dialoger, intervjuer och muntliga framställningar.”

”Skönlitteratur och annan fiktion även i talad, dramatiserad och filmatiserad form.”

Svenska

Läsa och skriva

”Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.”

”Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.”

”Olika sätt att bearbeta egna texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.”

”Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier.”

Gymnasiet

Engelska 5

Produktion och interaktion

”Muntlig och skriftlig produktion och interaktion av olika slag, även i mer formella sammanhang, där eleverna instruerar, berättar, sammanfattar, förklarar, kommenterar, värderar, motiverar sina åsikter, diskuterar och argumenterar.”

Tips på uppgift:
Svenska: Skriv en egen deckare. Research, mind map, disposition, karaktärer, dramaturgi. Skriv tre kapitel. T.e. x: kap 1- inledning och upptrappning, kap 2- peripeti och konflikt, kap 3- lösning av avslut.

Engelska: Spela Cluedo tillsammans med eleverna. Använd ett riktigt spel eller sätt ihop ett själv med hjälp av det. Dela på klassen och låt dem öva och sedan spela upp för varandra!