Välj en sida

anastasiaDet är 1920-tal och Ryssland lider ont av krig, svält och död.

Tsarfamiljen Romanov, däribland flickan Anastasia, informeras om en eventuell revolution medan det står missnöjda fattiga människor utanför deras grindar. Men barnen behöver inte vara rädda, har man sagt, för deras far är utsänd av gud för att sitta på tronen och styra landet.

Hela familjen är dock i fara och flyr till Sibirien tillsammans med vänner, läkare, lärare samt hushållspersonal och deras familjer. När de är framme i Sibirien väntar de i ett fångläger på att få åka vidare till London men får höra att de istället kommer åka till Moskva. På vägen stannar deras guide dem och lämnar över dem till en man som säger att alla utan Tsarfamiljen och doktorn får gå. Ingen vill skiljas åt men de är tvungna att ge sig av medan Tsarfamiljen och Doktorn blir visade ner i en källare där de ska fotograferas. När var och en har fått blixten i ögonen öppnas eld från alla håll och samtliga avrättas.

Många år senare, i Berlin, vandrar en ensam ung kvinna runt på gatorna. Hon hoppar från en bro för att t sitt liv men räddas och hamnar på sjukhuset. Hon har inga ägodelar eller papper på sig, ingen vet vem hon är. Inte ens hon själv, hon minns inte att hon hoppade från en bro och hon minns inte sitt namn eller var hon kommer ifrån. Men läkarna hittar skottskador på henne och utgår från att hon varit med i ett krig.

När polisen kommer dit för att utreda hennes identitet ska hon fotografers och när blixten går av väcker det traumatiska minnen; hon minns att hennes familj blev mördad och blir då panikslagen. Händelsen rapporteras till läkaren och han försöker reda ut om det kan vara sanning att kvinnan är Anastasia, medlem ur den mördade Tsarfamiljen.

Det finns dock inga bevis för att någon av familjen saknas, då kropparna blev upplösta och slängda i en massgrav men den spännande historien om en försvunnen kunglighet sprider sig över hela världen. I USA blir hon mottagen som den kunglighet hon förväntas vara och blir celebriteten nummer 1. Anna får leva i lyx; boende, mat, kläder, smycken och nöjen, är allt finansierat av en tidning som i gengäld vill ha är scoopet om Anastasias historia.

Men den möjliga Familjen i Europa, tror inte på henne utan går ut i media och tar officiellt avstånd från Anna. Anna ger sig inte vilket resultera i att familjen drar henne då inför rätta som bedragare.

1939 togs fallet upp, 1970 föll domen: det inte gick att bevisa eller motbevisa att hon var Anastasia Romanov. Hon dog 1984 i Virginia, USA. Och gåtan är fortfarande olöst.

Teman och fördjupning

Sanning eller myt? – Diskutera andra människor som det florerat historier kring, t. ex. Caligulas påstådda galenskap när han utnämnde sin häst till konsul, Marie Antoinettes kända påstående om att ge det svältande folket kakor om de inte har råd med bröd, Vlad Tepes (mer känd som Greve Dracula), som pålade sina fiender utanför sitt slott. Det sägs att Kleopatra badade i mjölk för att bli vacker och lät sig bitas av en giftorm på grund av olycklig kärlek. Nåt vi kan undra över i modern tid är om den koreanske diktatorn Kim Jong-il verkligen slog 11 hole-in-ones på 18 hål under sin allra första golfrunda?

Varför uppstår dessa myter och rykten? Vilket syfte tjänar de?

Ämne och kursmål

Gymnasiet
Svenska

Ämnets syfte
” /… /eleverna utvecklar förmåga att använda skönlitteratur och andra typer av texter samt film och andra medier som källa till självinsikt och förståelse av andra människors erfarenheter, livsvillkor, tankar och föreställningsvärldar.”

” /…/ kunskaper om genrer samt berättartekniska och stilistiska drag, dels i skönlitteratur från olika tider, dels i film och andra medier.”

Förslag på uppgift: samarbete med historia/samhällskunskap. Hur såg det ut, politiskt och samhällsideologiskt, i Ryssland under Tsartiden? Kika också på Doktor Zjivago , klipp eller ingående och dra en illustrerad tidslinje mellan de olika händelserna.


Anastasia: The Mystery of Anna (1986) by m0vietrailerpark