Välj en sida

boy-210x300Året är 1984 och Boy, en 11-årig pojke, väntar på att hans pappa ska komma hem.

Boy bor på en gård på Nya Zeeland tillsammans med farmor, syskon, kusiner och en get. När farmor är borta på ärenden är det han som har ansvaret för allihop.

Mamman dog i barnsäng när hon födde Boys lillebror, Rocky. Rocky tror att det berodde på att han var alldeles för stark. Du förstår, han tror att han har superkrafter.

Nu väntar i alla fall Boy på sin pappa Alameins hemkomst. Boy har fantiserat att Aalamein varit ute på storslagna äventyr, han är ett universalgeni och både rugbykapten och krigshjälte. Ja, han är nog lika fantastisk som Boys idol, Michael Jackson.

När farmor måste åka iväg på en begravning och vara borta i en vecka är det åter dags för Boy att axla ansvaret för att alla barn har mat och kläder och att det tvättas och städas. Och sent en kväll dyker Alamein upp! Han kommer infarandes i en bil tillsammans med två kompisar, eller rättare sagt medbrottslingar.

Boy och de andra barnen blir överösta med presenter i form av cykel, mikrovågsugn, skridskor och andra tvivelaktiga leksaker.

Alamein och hans vänner gör sig hemmastadda i garaget och imponerar på Boy med att berätta om sina äventyr. Men snart inser man att orsaken till att hans återkomst främst ligger i ett nergrävt rånarbyte nånstans på gården. Kruxet är att han inte riktigt kommer ihåg var men han tvekar inte att låta barnen vara med på skattjakten och flitigast gräver Boy, som försöker göra allt för att få pappa att trivas.

Under filmens gång kommer besvikelsen krypande för Boy. Alamein är långt ifrån den hjälte han utmålat honom som. Alamein har också målat upp en storslagen bild av sig själv som han inte kan leva upp till. Han ber sin son att sluta kalla honom för pappa utan istället för ”Shogun”, som är en japansk fältherre och Samuraj. Han misslyckas ständigt med sina stunts och tricks att imponera på Boy medan Boy är som barn är: lojal och försvarar sin pappa in i den längsta när andra skrattar åt honom.

Tema och fördjupning

Boy är en varm och tragikomisk skildring av uppväxt och ansvar. Regissören (Taika Waititi), som också spelar pappan i filmen har blandat allvar med humor och drömsekvenser i form av animationer med den bistra verkligheten. Barnens charm och de vuxnas egensinnighet gör filmen till en fin upplevelse som sår frön till diskussion och samtal.

Föräldraskap – Vad är egentligen en bra förälder? Vad har Boy och de andra barnen för trygga vuxna omkring sig och vad är det som utmärker dem som det? Hur förändras Boys uppfattning om Alamein genom filmen, var är vändpunkten? Varför agerar Alamein som han gör tror ni?

Vad menar Boy när han säger såhär: ”Jag trodde jag var som du, men det är jag inte.” I mötet med sin far.

Urinvånare på Nya Zeeland – Boy och hans familj är Maorier och liksom urinvånare i Australien eller Amerika har de blivit särbehandlade till det sämre. Ta reda på mer om deras historia och om hur deras livssituation har förändrats, fram till 80-talet då filmen utspelar sig och sen från 80-talet till idag. Är det fortfarande segregerat eller har de lika tillgång och medel som de vita invånarna?

Ämne och kursmål

Grundskolan (7-9)
Samhällskunskap

Samhällsresurser och fördelning
”Hur länders och regioners ekonomier hänger samman och hur olika regioners ekonomier förändras i en globaliserad värld.”

”Skillnader mellan människors ekonomiska resurser, makt och inflytande beroende på kön, etnicitet och socioekonomisk bakgrund. Sambanden mellan socioekonomisk bakgrund, utbildning, boende och välfärd. Begreppen jämlikhet och jämställdhet.”

Grundskolan (7-9)
Engelska

Kommunikationens innehåll:
”Åsikter, erfarenheter, känslor och framtidsplaner.”

”Levnadsvillkor, traditioner, sociala relationer och kulturella företeelser i olika sammanhang och områden där engelska används.”

Lyssna och läsa – reception:
”Skönlitteratur och annan fiktion även i talad, dramatiserad och filmatiserad form.”

Filmen hittar ni hos Mediapoolen