Välj en sida

lejonhjärtaBröderna Lejonhjärta är en av Astrid Lindgrens mest älskade sagor.

10-åriga Skorpan ligger och hostar i sin säng i det lilla köket och vet att han inte kommer leva så länge till. Hans storebror Jonatan försöker trösta honom genom att berätta att döden inte är så farlig. För när man dör så kommer man till Nangijala, en plats där Skorpan får vara frisk och springa omkring och leka. Han kan fiska i sjön och rida på en egen häst! Det tycker Skorpan låter fint men han vill inte skiljas från Jonatan. Då säger Jonatan att tiden går så mycket fortare där, så det kommer kännas som att han inte alls behöver vänta så långe. För visst kommer de ses där!

Det blir inte riktigt som de hade planerat. En brand bryter ut i deras hem och Jonatan måste få med sig Skorpan ut, fort. Han tar honom då på ryggen och hoppas ut genom fönstret med resultat att Jonatan dämpar fallet för Skorpan som överlever men Jonatan själv lämnar jordelivet för Nangijala. En tid senare, när Skorpan dör, möts de där, vid en å med blommande körsbärsträd runt omkring.

Nangijala och Körsbärsdalen är allt som Jonatan berättat om. De bor i eget hus och har varsin häst att rida på. Och Skorpan är inte längre sjuk.

Men efter hand får Skorpan höra om Törnrosdalen, som styrs av den onde Tengil. Det finns de som försöker göra motstånd i Törnrosdalen men blev arresterade efter att blivit förrådda av någon från Körsbärsdalen. Man vet inte vem som ligger bakom och det lilla samhället är nu fullt av misstänksamhet och oro. Jonatan, som har ett ädelt hjärta gör vad han kan för att hjälpa till men Skorpan, som egentligen skulle stanna kvar i huset, har fått veta saker på egen hand och ger sig av efter Jonathan för att hjälpa honom.

Det hela kulminerar en spännande kamp mot den onde Tengil och hans drake Katla.

Tema och fördjupning

Hjältar – Skorpan ser upp till sin storebror Jonatan och jämför honom med en sagoprins. Jonatan är vacker med sitt blonda lockiga hår och utstrålar värme och trygghet. Han är också modig och det är därför han fick smeknamnet Lejonhjärta. Jonatan är Skorpans hjälte. Finns det fler hjältar i filmen? På vilket sätt kan de anses som hjältar?

Döden – Bröderna Lejonhjärta handlar också om unga människors död. Det eleverna ser och upplever i filmen bör därför bearbetas och diskuteras. Här kan barnen diskutera Nangijala och ett eventuellt liv efter döden. Låt dem själva illustrera sin bild av stället och berätta för varandra.

Att leva under förtryck – När Skorpan och Jonatan funderar över vad ett bra liv kan vara blir svaret: ”att vara fri”. I Törnrosdalen väntar man på att få störta den onde Tengil från makten och bli kvitt hans tyranneri men varför känner sig människorna i Körsbärsdalen hotade, tror ni? Vad säger filmen om att använda våld och strid? Hur ställer sig Jonatan till att döda någon? Finns människor som lever i förtryck i verkligheten?

Ämne och kursmål

Grundskolan (4-6)
Samhällskunskap

Rättigheter och rättsskipning
”Samhällets behov av lagstiftning, några olika lagar och påföljder samt kriminalitet och dess konsekvenser för individen, familjen och samhället.”

”De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen.”

Grundskolan (4-6)
Religion

Identitet och livsfrågor
”Hur olika livsfrågor, till exempel synen på kärlek och vad som händer efter döden, skildras i religioner och andra livsåskådningar.”

Etik
”Några etiska begrepp, till exempel rätt och orätt, jämlikhet och solidaritet.”

”Frågor om vad ett bra liv kan vara och vad det kan innebära att göra gott.”

Filmen hittar ni i Pedagogiskt fönster, Hjältar i film och litteratur (Svenska som andraspråk 7-9):