Välj en sida

Handling
För några år sedan kom den första filmen om Prick och Fläck, där ett antal böcker av Lotta Geffenblad animerats. Sedan dess har det blivit flera animerade filmer baserat på historierna om kaninerna med de många prickarna, och de stora fläckarna.

I den drygt 40 minuter långa filmen Prick och Fläck, på fläcken förmedlas humor och vardagsdramatik för de yngre tittarna. Filmen delas upp i mindre avsnitt som är cirka sju minuter långa.

I den här filmen bakar Prick och Fläck. Att göra en deg med jäst, mjölk, salt, olja och mjöl är spännande. Degen är tung och måste knådas länge innan den ska jäsas.

Under jästiden blandar kaninerna till en smet av kaffe, kakao, havregryn, socker och smör. Smeten förvandlas till bollar som rullas och blir till chokladbollar med små vita prickar på.

Degen blir till degbollar med mörka fläckar på, innan den bakas i ugnen. Frallorna äts med smält smör.

I filmen går kaninerna även på cirkus, blir sjuka i vattkoppor och går vilse i en stor skog.

Förslag på fortsatt arbete
Att baka tillsammans är roligt och skapar ofta fina stunder för relationsskapande mellan eleverna och mellan elever och pedagoger. I min klass har vi övat på måttenheterna liter, deciliter, centiliter och milliliter samtidigt som vi bakat. Även matsked, tesked och kryddmått har vi också bekantat oss med.

Volym:
1 liter (l) = 10 dl = 100 cl = 1 000 ml

1 deciliter (dl) = 10 cl = 100 ml

1 centiliter (cl) = 10 ml

1 millimeter (ml) = 0.001 l

I min klass delade jag in barnen i grupper om fyra, fem barn. Varje fredag var det dags för en grupp att läsa recept, samarbeta vid köksredskapen och baka något som resten av klassen skulle få smaka på.

Eftersom vi har en hälsoskola valde vi att baka utan socker. Vid ett tillfälle bakades det frallor, ett annat nyttiga chokladbollar och ett tredje mixade barnen en smoothie med bär och frukt till sina klasskamrater. Detta var ett mycket uppskattat inslag i undervisningen och något som barnen fortfarande pratar om.

Koppling till läroplanen 

Undervisningen i ämnet matematik i år 1-3 ska innehålla följande centrala innehåll:

  • Jämförelser och uppskattningar av matematiska storheter. Mätning av längd, massa, volym och tid med vanliga nutida och äldre måttenheter.Undervisningen i ämnet matematik i år 1-6 ska innehålla följande centrala innehåll:
  • Recept och instruktioner och hur de kan läsas och följas samt vanliga ord och begrepp för bakning och matlagning.
  • Hygien och rengöring vid hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.
  • Bakning och matlagning och olika metoder för detta.
  • Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid bakning och matlagning och hur dessa används på ett säkert sätt.