Välj en sida

Handling
Julbadet var förr i tiden det enda badet på hela året. Först badade männen och därefter kvinnorna och barnen. Tvålen var gjord av olja från träden och efter badet fick alla ta på sig rena kläder. Detta var lite speciellt eftersom det inte hörde till vardagen att byta kläder.

Hygien betyder frisk. Vi svettas hela tiden och svett som kommer i kontakt med bakterier luktar illa. Det finns bakterier inne i oss och de är livsviktiga för oss. Det finns även bakterier som inte är bra för oss, sådana som finns i smuts. Dessa måste vi tvätta bort och det är därför viktigt att tvätta händerna innan en måltid.

Vissa ställen är extra viktiga att tvätta såsom könsorgan, under armarna och i ljumskarna. Under naglarna gömmer sig ofta smuts, så att klippa naglarna regelbundet är också bra att tänka på.

I både mitten och slutet av filmen kommer förslag på diskussionsfrågor till eleverna. Pausa gärna efter den första halvan, för att därefter titta vidare på den andra delen av filmen som handlar om hur håret ska skötas på bästa sätt.

Förslag på fortsatt arbete
I min klass fortsätter vi att arbeta med kropp och hälsa. Hygien är en viktig aspekt av detta tema och vi har därför tagit del av filmen, samt diskuterat hur vi ska sköta vår hygien på bästa möjliga vis.

Innan lunch är vi noga med att tvätta våra händer, och i samband med vårt Kropp och hälsa-tema har vi passat på att diskutera varför detta är så viktigt. Till en början var det många barn som inte hann att tvätta sig, men idag är alla noga med detta.

Vi avslutade lektionen med en hygienquiz, som barnen fick arbeta med parvis.

Koppling till läroplanen
Undervisningen i de naturorienterande ämnena ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 1–3:

  • Betydelsen av mat, sömn, hygien, motion och sociala relationer för att må bra.