Välj en sida

Handling
Sagofiguren Linnea berättar om sina äventyr till målaren Monets trädgård. Hon hälsar på hos grannen Blomqvist och tillsammans tittar de i boken om konstnären Claude Monet.

Monet älskade blommor och planterade många i sin trädgård. Även näckrosor planterade han i sin lilla konstgjorda damm. Monet målade även av en bro i olika väder, så att ljuset föll olika från gång till gång. Hela Monets trädgård har blivit ett museum idag. Monet dog för länge sedan, år 1926.

För att komma till trädgården måste man först resa till Paris. I filmen reser Linnea och Blomqvist dit och tar in på ett hotell. Därefter åker de vidare till ett museum för att uppleva Monets konst.

Linnea och Blomqvist reser vidare till Monets trädgård, för att uppleva miljön som har inspirerat till alla vackra målningar.

Förslag på fortsatt arbete
Att inspireras av en konstnärs verk är spännande och i min egen klass har vi valt att börja med konstriktningen impressionism. Vi har tillsammans tagit del av filmen, studerat några av Monets kända verk och pratat om målningstekniken i stora drag. Att måla som Monet ville nästan alla barn prova på, så vi diskuterade färger, motiv och teknik som stämmer överens med Monets målningar.

Jag hade lånat olika konstböcker på biblioteket, samt kopierat ut ett antal målningar av Monet. Barnen fick välja varsin målning att utgå ifrån. De började med att rita av motivet i stora drag med blyertspenna. Därefter fick de använda vattenfärg, blandat med tapetklister, för att måla färgerna på sitt konstverk.

När bilderna torkat, fick de arbeta vidare med detaljerna i sina bilder. Dessa fylldes i med pastellkritor. Före denna bildlektion tittade vi återigen på Monets bilder och diskuterade vilka detaljer som såg framträdande ut i bilderna. Därefter var det dags för mina elever att göra detsamma på sina egna målningar. De vackra bilderna kommer ingå i vår konstutställning, som vi kommer ha för syskon och föräldrar innan julavslutningen.

Koppling till läroplanen
Ämnet bild ska innehålla följande centrala innehåll i årskurs 1-3:

  • Teckning, måleri, modellering och konstruktion.
  • Olika element som bygger upp en bild: färg, form, linje, yta samt för­ och bakgrund.
  • Historiska och samtida bilder och vad bilderna berättar, till exempel dokumentära bilder från hemorten och konstbilder.