Välj en sida

Det här är mitt land - JapanHandling
Det är spännande att upptäcka världen tillsammans i klassrummet. Den här serien är väldigt omtyckt av min klass som går i årskurs 3.

Många elever har visat stort intresse för Japan, men eftersom filmen är på engelska har vi sparat den till tills nu, när de har engelska på schemat.

I filmen träffar vi Yuriko, som är 12 år gammal och bor i Tokyo. Tillsammans med kompisen Myo åker de till en religiös festival. Sammanfattningsvis får vi lära oss mer om Japans flagga, språket, valutan, klimatet, geografin, lite historia och livsstilen.

Förslag på fortsatt arbete
Vi är noga att uppmärksamma platser i världen som är av betydelse för eleverna i klassen. På vår världskarta fäster vi knappnålar med färgade huvuden, för att markera de länder och städer som vi har diskuterat.

Ingen av eleverna har varit i Japan, men däremot har de visat stort intresse för landet tack vare bland annat de tecknade serierna som kallas manga, maträtten sushi och klädedräkten kimono.

Under filmens gång pausade vi då och då för att handlingen skulle bli tydlig för alla elever. Vissa ord i filmen skrev vi ner på tavlan och använde som läxord till veckan därpå.

På bildlektionen tecknade vi manga. Jag hade lånat ett antal böcker på biblioteket för att underlätta tecknadet. Även på Youtube fick vi tips om hur ett manganasikte kan tecknas.

Koppling till läroplanen
Undervisningen i de samhällsorienterande ämnena ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 1–3:

  • Jordgloben. Kontinenternas och världshavens lägen på jordgloben. Namn och läge på världsdelarna samt på länder och platser som är betydelsefulla för eleven.

Undervisningen i bild ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 1–3:

  • Framställning av berättande bilder, till exempel sagobilder.
  • Teckning, måleri, modellering och konstruktion.