Välj en sida

Deep blueHandling
Det är omöjligt att veta hur havsbottnarna ser ut genom att titta på havsytan. Djupt nere i haven finns det enorma berg och djupa klyftor. Vissa berg sträcker sig ovanför vattenytan och ser ut som små öar på haven.

Varje år hittas nya arter av växter och djur i världshaven och intressant är att det finns fler typer av liv där än på land.

Vår planet är en blå planet som domineras av vatten. Det mörkblå vattnet är upphov till livets ursprung. I filmen får vi ta del av både små och stora djur som lever i och omkring havet.

Sjölejon är spännande varelser som börjar sitt liv vid kusten. Valparna får klara sig långa stunder själva på stranden i väntan på föda från deras mammor. Späckhuggarna utgör en stor fara för sjölejon som inte sällan fångas av de stora jättarna.

Kejsarpingviner lever i det hårdaste klimatet på jorden och kan utstå en kyla på minus 55 grader. De fångar fisk och kräftdjur och kan befinna sig under vatten i upp till 18 minuter.

I filmen får vi även ta del av isbjörnars jakt efter valar och späckhuggares byte, som i det här fallet är en valkalv.

Livet under havets yta kan vara makalöst vackert, men samtidigt obehagligt skrämmande.


Förslag på fortsatt arbete
Livet i havet fascinerar de flesta människor och för att få mer fakta om ryggradslösa djur, fiskar, däggdjur, fåglar och reptiler passar det fint att besöka unga faktas sida.

Många barn på fritids brukar uppskatta pyssel och att skapa ett skokartongsakvarium och fylla det med några av alla djurarter som presenterats i filmen är en både rolig och lärorik sysselsättning. Här finns djuphavsfiskar att skriva ut ifall något barn behöver hjälp med fiskarnas form.

Soliga dagar passar det bättre att gå ut till en sjö, damm eller bäck och skapa ett eget litet akvarium. Längst ner på sidan finns olika djur som enkelt går att finna i vattendrag. För att komma ihåg dem skulle det underlätta att skriva ut ett par exemplar och bära dem med sig, alternativt ha sidan tillgänglig i en telefon.

För att hämta djur i vatten måste ni ta med er håvar. Finns det inga håvar på fritidshemmen kan dessa enkelt skapas med hjälp av gamla nylonstrumpor som fästes på ett tennisrack eller badmintonrack.

Väl hemma på fritidshemmen kan ni ägna er åt att fylla akvariet med sand, plantera växter i akvarierna och därefter studera livet i vattnet. Läs noga igenom texten på ungafakta.se för att inte missa någon instruktion i skapandet av egna akvarium.

Koppling till läroplanen
Undervisningen i bild ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 1–3:

  • Olika element som bygger upp en bild: färg, form, linje, yta samt för­ och bakgrund.
  • Några verktyg för teckning, måleri, modellering, konstruktioner och fotografering och hur dessa benämns.
  • Plana och formbara material, till exempel papper, lera, gips och naturmaterial och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.


Undervisningen i de naturorienterande ämnena ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 1–3:

  • Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.