Välj en sida

SmåkrypHandling
Filmserien Småkryp har tidigare sänts på Barnkanalen, så i min klass var det många som kände igen serien.

I de här avsnitten får du och dina elever följa med till småkrypens värld som är fylld av stor aktivitet. Nere i gräset gömmer sig tusentals leddjur och maskar och i luften surrar insekterna. På ett fantasifullt sätt visas vardagen ur smådjurens perspektiv.

Hur gör myran för att få dricka några droppar läskedryck en varm sommardag? Och hur gör spindeln för att väsnas med människorna?

Filmen innehåller inget tal, utan enbart ljud från naturen såsom fågelkvitter, insekternas sjungande och myggornas surr.

Förslag på fortsatt arbete
Våren är här och med den kommer småkrypen fram och blir mer synliga. Fästingar hittas på husdjuren hemma och spindlar blir allt vanligare inomhus. Det är spännande att få veta mer om dessa små kryp och du kan därför låta filmen fungera som en lättsam introduktion till ett naturvetenskapligt tema.

Naturhistoriska riksmuseets hemsida finns fakta om olika djur. Här kan ni förslagsvis gemensamt ta del av texter, så att svåra ord kan redas ut för en bättre läsförståelse.

På sidan Småkryp finns spännande fakta om insekter, som kombineras med fina färgbilder. Låt barnen titta runt på sidan på egen hand och upptäcka nya arter.

Inte sällan uppstår frågor och då kan det passa bra att ta hjälp av en expert för att få svar. På Naturhistoriska riksmuseet finns det en tjänst som heter Fråga jourhavande biolog och här kan du tillsammans med eleverna formulera frågor som barnen är nyfikna på.

För att på egen hand undersöka småkrypen på skolgården tar ni med er några lupper och spadar och går ut på insektsjakt. Lycka till!

Koppling till läroplanen
Undervisningen i de naturorienterande ämnena ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 1–3:

  • Årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider. Djurs och växters livscykler och anpassningar till olika årstider.
  • Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.