Välj en sida

Evas funkarprogram - pengarHandling
Evas funkar-program är en serie med 20 avsnitt för barn, där programledaren Eva Funck tar reda på hur saker och ting fungerar. Till sin hjälp har hon skapat modeller som visar hur saker hänger ihop på ett pedagogiskt och tydligt sätt.

I det här avsnittet får vi veta mer om elektroniska pengar, som finns på banken. Ibland kanske vi föreställer oss att en tant eller farbror delar ut löner till dem som arbetar, men eftersom det är så många människor som arbetar så fungerar inte detta i praktiken. Då är det bra att människor kan få sin lön elektroniskt. De elektroniska pengarna tar heller nästan ingen plats, till skillnad mot sedlar.

Ibland behöver vi ha pengar i handen och då kan de elektroniska pengarna omvandlas till sedlar i en uttagsautomat. Eva visar vad som händer bakom uttagsautomaten när vi sätter in ett bankkort för att ta ut pengar. Även förkortningen PIN-kod förklaras, samt hur vi ska kunna veta om våra pengar är äkta eller inte.

Förslag på fortsatt arbete
Det är spännande att prata om pengar och varifrån pengarna kommer när vuxna tar ut dem från en uttagsautomat. I filmen får vi med hjälp av enkla modeller en tydligare bild av hur allt hänger ihop.

Flera barn som jag har pratat med har varit särskilt intresserade av sedlars äkthet. Det är spännande att studera vattenmärket, säkerhetstråden och mikrotexten som gömmer sig på sedlarna. Mer information om en sedel är äkta eller falsk kan du titta här på Riksbankens webbsida. 

Med hjälp av några förstoringsglas kan ni tillsammans undersöka dessa saker tillsammans och därefter prata om vad som står på de olika sedlarna. Kanske vill ni även studera euron, för att se om dessa sedlar är uppbyggda på samma sätt som de svenska. Har ni elever med ursprung från andra länder än Sverige är det intressant att studera sedlar från deras hemländer.

Avsluta gärna lektionen med att spela spelet Penningborg. Penningborg är en app från Danske Bank med syftet att lära barn mer om pengar och dess värde. Pengarna som  tjänas kan användas för att köpa fina saker i affären eller till resor.

Koppling till läroplanen
Undervisningen i de samhällsorienterande ämnena ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 1–3:

  • Pengars användning och värde. Olika exempel på betalningsformer och vad några vanliga varor och tjänster kan kosta.