Välj en sida

Rymden i fokus- solen och de andra stjärnornaHandling
Stjärnor verkar små, men det är för att de befinner sig så långt bort i rymden. Vår närmaste stjärna heter solen och gemensamt är att alla stjärnor är heta glasklot. Vi känner dock inte stjärnornas värme, eftersom de ligger så långt bort.

Solen kan inte utforskas på grund av dess värre och det stora avståndet dit. Alla planeter i Vintergatan kretsar runt solen tack vare en stark kraft. Kraften kallas gravitation, det vill säga planeternas dragningskraft runt solen.

Solens yta är mycket varm och inne i kärnan är det ännu varmare, cirka 15 miljoner grader. Det finns olika storlekar på stjärnor och solen är en mellanstor stjärna.

Förslag på fortsatt arbete
I min klass har vi nyss påbörjat tema Rymden. Tanken är att vi fram till sommaren ska lära oss så mycket fakta om rymden som möjligt, samtidigt som vi parallellt övar in en Rymdmusikal.

Under förra veckan fick barnen läsa böcker inom området rymden som jag hade beställt från biblioteket. Först presenterade jag flera olika titlar och nivåer på rymdenböcker genom att läsa lite om handlingen. Efter varje läslektion har barnen delat med sig av intressant fakta. Jag sammanfattar ofta faktan genom att skriva meningar på tavlan, exempelvis ”Solen är en stjärna”, ”Det finns olika färger på stjärnor” och ”Pluto är en dvärgplanet”.

Denna vecka har vi börjat prata om solen och tagit del av filmen Rymden i fokus- solen och de andra stjärnorna. Barnen har skrivit fakta om solen, samt ritat solen. Vissa valde att rita solens kärna och andra målade solen bland andra stjärnor.

Eftersom Rymden i fokus är en serie, och innehåller ytterligare tre filmer, är tanken att vi varje vecka ska fokusera på en del. Barnen kommer att skriva fakta om solen, planeterna, månen och jorden. Faktabladen binder vi samman till Rymdenböcker. Här kommer vi även inkludera foton och bilder från vårt tema.

Koppling till läroplanen
Undervisningen i de naturorienterande ämnena ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 1–3:

  • Jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra. Månens olika faser. Stjärnbilder och stjärnhimlens utseende vid olika tider på året.
  • Årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider.