Välj en sida

En oväntad vänskapHandling
En oväntad vänskap är en fransk dramafilm från 2011. Olivier Nakache och Éric Toledano har regisserat och skrivit manus och François Cluzet och Omar Sy spelar huvudrollerna.

Filmen handlar om Driss, en ung kille som nyss blivit fri från ett fängelsestraff, som blir anställd som personlig assistent till Philipe som är en rik, ensamstående man. Philipe har blivit förlamad efter en olycka och sitter i rullstol.

Till en början är Driss mycket tveksam till arbetet som assistent till Philipe och även Philipes vänner har starka invändningar mot Driss. Med tiden uppstår dock en stark vänskap mellan dem och Driss energi och glädje smittar av sig på Philipe, som blir en gladare människa med livsglädje igen.

Deras olikheter medför att de kan lära sig mycket av varandra och tillsammans tar de sig an nya utmaningar i livet, samtidigt som de lär sig mycket om sig själva.

Förslag på fortsatt arbete
Filmen är baserad på en verklig berättelse och handlar just om en oväntad vänskap. Vi människor lever i en föränderlig värld och inte sällan ställs vi eller våra närmasta inför tragedier eller sorger som förändrar livet. I filmen är Philipe med om en olycka som omkullkastar hans liv för alltid. Han blir förlamad, hamnar i rullstol, och tappar tron på livet.

Diskutera gärna följande frågor i klassen:

  • Varför tappar Philipe tron på livet?
  • Vad är det som skapar värde i livet för Philipe?
  • Vad skapar värde i livet för dig?

Vi människor blir ofta felbedömda av andra, och dömer själva andra innan vi lärt känna dem. Vi måste lära oss att respektera andra för hur de tänker och agerar.

  • Tycker du att det är rätt att döma en person på grund av dess förflutna?
  • Kan egenskaper som anses vara dåliga av de flesta, ändå vara positiva för andra?


Koppling till läroplanen 

Skolans mål är att varje elev

  • kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter,
  • respekterar andra människors egenvärde,
  • tar avstånd från att människor utsätts för förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor,
  • kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen.